Informatie over het Nederlands hangoorkonijn.

Kenmerken:

Gewicht: +/- 1,5 kg

Kleur: Blauwgrauw, ijzergrauw, zwart, blauw, bruin, isabella, wit, konijngrijs, middengeel en midden sepia bruin marter, madagascar, chinchilla, sallander, otter zwart, otter bruin bont, black&than,...

Lichaamsbouw: Kort en stevig lichaam met een korte nek. De kop is ook rond, kort en breed met een gebogen neusbeentje. De NHD heeft hangende, lepelvormige oortjes, die recht langs de kop hangen. De oren zijn tussen 21-26cm lang.
Karakter: sociaal, nieuwsgierig, aanhankelijk,...


Geschiedenis van het Nederlands hangoorkonijn:

In 1952 ontstond het idee om een miniatuurversie van de Franse Hangoor te creëren. Franse hangoren werden gekruist met Kleurdwergjes. Dit had niet het gewenste resultaat doordat de oortjes omhoog bleven staan. Nadien werd ook de Engelse Hangoor erin gekruist. Na 12 jaar selectie en inspanning ontstond de Nederlands Hangoor Dwerg en werd officieel erkend in 1964.

 

Verzorging van het Nederlands hangoorkonijn:

 De vacht:

De Nederlandse hangoorkonijnen hebben een korte, zachte en glanzende vacht. Afhankelijk van de weersomstandigheden en hoe het Nederlands hangoorkonijn gehouden wordt (binnen of buiten) zal de ruiperiode verschillen. Konijnen die binnen gehouden worden verharen doorheen het hele jaar en hebben geen extreme rui periode. Bij de konijnen die buiten zitten, valt de grootste rui periode in de herfst. De haren verliezen hun glans, worden dor, gaan dood en vallen af. Het kan zijn dat je jouw konijn in deze periode moet borstelen. Ook in de lente is er een rui periode, maar deze verharing is meestal minder dan in de herfst.  Soms ontstaat er klitvorming. Klitvorming kan uiteindelijk zorgen voor vervilting. Bij het verwijderen van vervilting ga je vaak de pels beschadigen. Het is dus belangrijk om de klitten tijdig te verwijderen. Ook kan het (vooral in de zomerperiode) een ideale broeiplaats worden voor vliegen, mijten, luizen en maden. Dus om klitvoorkoming te voorkomen is borstelen in deze periodes aangeraden.

De nagels :

In de natuur werken konijnen voortdurend: lopen, graven,... De nagels slijten daarbij vanzelf. De nagels van een konijn blijven groeien, zoals bij ons. Bij gedomesticeerde konijnen moeten mensen de nagels verzorgen. Vanaf 6 maanden, zouden de nagels minimaal 1x per jaar bijgeknipt moeten worden. Bij het knippen van een nagel mag je niet in het 'leven' knippen. Het 'leven' is de rode streep die door de nagel loopt. Dit is bij donkere nagels soms moeilijk te zien. Wanneer je het 'leven' raakt, zal dit bloeden en pijn doen bij het konijn. Je kan dit dan ontsmetten met bijvoorbeeld Neosabenyl, een ontsmettingsmiddel zonder alcohol. Nagels die niet onderhouden worden groeien krom. Kromme nagels zorgen ervoor dat konijnen niet meer goed kunnen lopen en dit zal uiteindelijk pijn veroorzaken. Je kan ook de nagels laten verzorgen tijdens een bezoek aan de dierenarts.

De ogen:

Konijnen kunnen, zonder hun kop te bewegen, 360 graden rond kijken! Fantastisch toch?! Ze zien dus veel, maar niet alles. Onder hun kin en neus kunnen ze niet kijken. Het is hun blinde vlek. Konijnen hebben ook een derde ooglid. Dit is een extra vlies die het oog kan bedekken, zorgt voor bescherming en zorgt dat het oog vochtig blijft. Het derde ooglid wordt ook wel 'knipvlies' genoemd. 

 

Aanschaf van het Nederlands hangoorkonijn:

Verblijf/ruimte :

De voorgeschreven, minimale afmetingen voor een Nederlands hangoorkonijn bedragen 100cm lengte en 60cm breedte. Uiteraard is het beter dat ze zoveel mogelijk ruimte ter beschikking hebben (zoals een grote tuin) om lekker rond te huppelen en lekker languit te gaan liggen. Jonge konijnen ontwikkelen o.a. hun spieren beter wanneer ze goed kunnen rond lopen.

Voeding

Er zijn heel wat merken konijnenvoeding op de markt. Daarbij kunnen we 2 onderverdelingen maken: gewone en gemengde korrels. Per dag heeft een konijn ongeveer 25-30gr. voer per kg lichaamsgewicht/dag nodig.

Hooi is de belangrijkste voedingsbron vol met koolhydraten, vitaminen, mineralen, eiwitten en vezels. Ruwe vezels, zoals hooi sterk bevat, bevorderen een goede spijsvertering. Zorg telkens voor onbeperkte toegang tot gezond/vers hooi. Bewaar het hooi op een donker, droge en koele plaats.

Naast korrels en onbeperkt hooi is er ook nog groenvoer. Hieronder verstaan we verse groenten en fruit. Bij elk konijn dit niet gewoon is, kan je best de hoeveelheid rustig opbouwen. Een goede hoeveelheid is ongeveer 50 tot 100gr/kg lichaamsgewicht per dag. Kies hierbij voor een variatie groenten. De hoeveelheid fruit dient beperkt te worden tot een eetlepel per dag. Dit omdat fruit vaak veel suikers bevat.

OPGELET!: Niet alle groenten en fruit zijn gezond voor konijnen. Sommige soorten kunnen zelfs giftig zijn. Controleer dus steeds of het groenvoer geschikt is.

Om voldoende variatie in hun maaltijden te creëren, kunnen deze aangevuld worden met kruiden. Kruiden zijn heel natuurlijk (zowel vers, als gedroogd) en hebben een positieve werking op de gezondheid van de konijnen. 

Tenslotte zijn er ook heel wat konijnen-snacks verkrijgbaar. Helaas zijn deze niet allemaal even gezond. Heel wat snacks bevatten o.a. toegevoegde suikers en/of teveel calcium. 

Snacks op natuurlijke basis, zonder toegevoegde suikers, zijn gezond. Bijvoorbeeld hooisnacks met natuurlijk hout, wilgentakken, fruitboom takken, duizendblad, kamille bloemen,..

Water:

Proper water is echt een 'must' voor alle konijnen! 
Controleer het water ook meermaals per dag. In de winterperiode is er kans dat het water bevroren is. Op een warme zomerdag kan bijvoorbeeld het water sneller op zijn.

Dierenarts:

Zorg steeds dat je reserve budget hebt om naar de dierenarts te gaan indien dit nodig is. Konijnen kunnen jaarlijks geënt worden tegen Myxomatose en RHD 1&2 . In de meeste &gevallen, hebben beide virusinfecties, een dodelijke afloop.  

Waar let je op bij de aanschaf:

+ Vacht: Mooie vacht, geen aanwijzingen voor vlooien en/of mijten;

+ Neus/ogen: Geen uitvloeiing of andere onrechtmatigheden;

+ Oren: propere oren, geen sporen van oormijt etc.;

+ Gebit: mooi aangesloten snijtanden, geen haken op de kiezen;

+ Poten: Geen zweertjes;

+ Achterhand: propere achterhand, geen diarree;